Helstekt entrecote

Tusen takk for alle gratulasjoner! Jeg har aldri vært spesielt opptatt av min egen bursdag, men denne gangen feiret jeg 23 år med familie, masse sjømat og en stor biff. Selv om bursdagen min er i dag, ble den markert på pappa sin, nemlig i går. Jeg ble visst importert til Norge i går for 22 år siden, så det må jo ha vært ganske kult for pappa å få barn til bursdagen sin.

Med både kamskjell, scampi, hummer, salat, poteter og biff i luften, ble det vanskelig å ta bilder i tillegg til matlaging. Derfor handler dette innlegget om grillens beste venn – helstekt entrecote!

Du kan søke deg i hjel på nettet om hvordan den perfekte biffen skal stekes, og du vil finne like mange formeninger som en kinesisk restaurant har retter på menyen. Konklusjonen min er at salt, pepper, vegetabilsk olje og ekstremt høy varme alltid gjør susen. Skal du steke eller grille en biff på under 200 gram trenger du ikke engang å bekymre deg for at den svir seg før du snur den, men trikset med en stor klump på 1 kilo er å vende den slik at alle kanter får en fin skorpe uten å være helt forkullet. Hvordan vet du at den er ferdig? Steketermometer! Det er ingen som har en sjette sans på når store kjøttstykker er ferdige. Ferdig for min del er forresten medium-rare, altså en kjernetemperatur på 55-58 grader . Husk alltid at biffen må hvile og at den interne varmen stiger med 3-4 grader, avhengig av størrelsen. Husk også at mer marmorering i kjøttet gir et mer saftig resultat!

IMG_1853

Ingredienser

1kg entrecote | 1ss salt | 1ss grovkvernet pepper | 2ss vegetabilsk olje

Fremgangsmåte

Legg biffen i romtemperatur 1-2 timer før den skal tilberedes, for at overgangen mellom kaldt og varmt ikke blir for stor for muskelfibrene, noe som påvirker mørheten i stor grad.

Bruk hendene dine til å smøre kjøttstykket inn med vegetabilsk olje før du gnir det inn med masse salt og grovkvernet pepper. Olivenolje har et lavere røykepunkt og vil smake rart.

Fyr opp grillen og legg biffen på når termometeret sier 250 grader. Ta ned lokket og vent i noen få minutter. Ta en titt på biffen og snu den når nedsiden har fått en fin stekeskorpe. Gjenta prosessen til hele kjøttstykket har en gylden, mørkebrun overflate og helst litt forkullet på enkelte steder, kun fordi det ser kult ut.

Deretter stikker du et steketermometer inn i den tykkeste delen av kjøttet, setter ned varmen, lukker lokket og venter til kjernetemperaturen er 55-58 grader. Medium er 63 grader, men det er ingen vits å vite

For enda bedre smak vil jeg foreslå å smelte smør i en kjele sammen med hvitløk og pensle på biffen mens steketermometeret er i.

IMG_1857

Siste kommentarer

    Be First to Comment

    Legg igjen en kommentar

    Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *